Koopwoningen duurder, hypotheekrente omlaag

https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/8b647cc8-e8a8-00cc-ac9b-ea38ce6ca77e/f3070d80-8ccd-46a8-8dc8-d5065107b470/koopwoningen-duurder.jpeg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

Je betaalt weer meer voor een huis, maar minder voor de hypotheek

De woningmarkt was deze week weer volop in het nieuws. Huizen zijn in de maand juli van 2017 gemiddeld 7,6% duurder geworden. Slecht nieuws als je naar een huis op zoek bent, goed nieuws als je jouw huis juist wilt verkopen. Tegelijkertijd wordt aangekondigd dat de hypotheekrente in het komende najaar nog verder omlaag gaat. Nog verder omlaag? Ja! Benieuwd hoe dat kan?


Koopwoningen blijven duurder worden 

Het is een trend die al bezig is sinds juni 2013, toen de huizenmarkt na een aantal magere jaren z'n dieptepunt had bereikt: koopwoningen in Nederland blijven sinds die tijd maar duurder worden. De stijging in de maand juli is weliswaar niet zo hoog als in mei en juni (respectievelijk 7,8% en 8% stijging), maar de stijging ten opzichte van het jaar ervoor is met 7,6% aanzienlijk. 

Huizenprijzen hebben in 2008 een hoogtepunt bereikt: in augustus 2008 betaalde je gemiddeld meer voor een koopwoning dan ooit. Met de stijging van de huizenprijzen in juli 2017 zijn de huidige huizenprijzen ongeveer gelijk aan de huizenprijzen in januari 2007. 

En wat voor invloed hebben die stijgende huisprijzen dan op het aantal verkochte woningen? In juli 2017 werden er bijna 20.000 woningen verkocht, wat bijna 20% meer is dan het aantal woningen dat van januari t/m juli 2016 werd verkocht. Het aantal transacties neemt daarmee toe, maar ook de spanning op de woningmarkt neemt toe. Zo komt het geregeld voor dat prijzen van woningen die een langere periode te koop staan toenemen, in plaats van afnemen. Weten wat jouw eigen woning of die woning waar je altijd al hebt willen wonen waard is? Op promodomo staat de prijs van alle koopwoningen.


De hypotheekrente gaat in het najaar van 2017 verder omlaag 

Misschien dacht je dat het dieptepunt van de hypotheekrente al bereikt was en heb je jouw hypotheekrente voor een lange tijd vastgelegd, maar de verwachting is nu dat in het najaar van 2017 de hypotheekrente nog verder zal dalen. De Europese Centrale Bank blijft zijn economisch beleid volhouden, ondanks geruchten eerder dat de steunmaatregelen binnenkort ten einde zouden komen. Die geruchten hadden een korte opleving van de hypotheekrente tot gevolg, maar nu die geruchten ontkracht zijn wordt verwacht dat ze komend najaar nog verder gaan dalen. Geweldig nieuws natuurlijk voor wie komend najaar een bestaande woning of nieuwbouw woning koopt. 


Helaas blijken middelingsregelingen of het overstappen naar een andere hypotheekverstrekker vaak ongunstig. Wil je mee profiteren van die lage hypotheekrente? Dan is het verkopen van jouw woning misschien wel de beste oplossing. Met de lage hypotheekrente kan je er flink op vooruit gaan in je nieuwe woning.


Alles weten over een woning kopen of een woning huren en op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg dan het Promodomo blog > 

Delen: