Hoe creër je een perfect Scandinavisch interieur

https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/8b647cc8-e8a8-00cc-ac9b-ea38ce6ca77e/320319ee-fe17-4053-bd87-550022d17a37/alberto-castillo-q-346020-unsplash.jpg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

Er zijn vele verschillende interieurstijlen te vinden op het internet en dan is het helemaal niet gek als je alle verschillende stijlen even niet meer uit elkaar kan houden. Welke interieurstijl bij jou past is vaak iets heel persoonlijks en hangt erg af van jouw persoonlijke smaak. Maar om jou een beetje te helpen erachter te komen wat jij mooi vindt, leggen wij de interieurstijlen even voor je uit. Met deze keer: een Scandinavisch interieur. 

Kleuren en materialen

Als het aankomt op kleuren, dan wordt een Scandinavisch interieur vaak gekenmerkt door lichte en zachte kleuren. Zo kun je veel wit, lichtgrijs en zachtroze zien terugkomen. Maar ook een zachte of lichte kleur blauw komt vaak voor. Eigenlijk kun je experimenteren met veel kleuren, zolang het maar een rustige sfeer afgeeft aan de kamer. 


Natuurlijke materialen zijn een echte must-have. Bij die lichte kleuren passen dan ook al snel veel lichte houtsoorten. Bij lichte houtsoorten kun je denken aan beuken- of berkenhout, maar ook essenhout is erg geschikt voor deze stijl.


Foto van Timothy Buck 

Inrichting en decoratie

De indeling van een Scandinavisch interieur is er vaak op gericht om veel gebruik te maken van natuurlijk licht. Dit resulteert vaak in grote ramen en zonlicht-doorlatende gordijnen. Het interieur kan versierd worden met simpele accessoires, zolang het maar niet te vol wordt. Deze interieurstijl gaat namelijk vaak gecombineerd met opgeruimde nette kamers. 


Dit nette en opgeruimde zie je ook terug in het gebruik van strakke en moderne lijnen in de meubels. Echter kan je het simpele interieur wel makkelijk opfrissen en versieren met textiele dekentjes, kussens en vloerkleden waarbij je ook kunt kiezen voor ietswat gewaagde patronen en geometrische vormen. Dit geeft elk Scandinavisch interieur een uniek tintje en zo kan je het helemaal je eigen maken. 


Om het interieur wat meer kleur te geven worden er vaak veel groene planten in een Scandinavisch interieur geplaatst. Dit linkt dan ook meteen terug aan het gebruik van natuurlijke materialen en planten geven ook een bepaalde rust-sfeer aan een kamer. 


Foto van Alberto Castillo Q. 

Foto van Patrick Perkins


Licht, donker en stoer

De meest standaard stijl van het Scandinavisch interieur is het lichte Scandinavische interieur, zoals hierboven beschreven. Door het gebruik van lichte kleuren, natuurlijke materialen en veel natuurlijk licht wordt de kamer open en rustig. In Scandinavië is het namelijk vooral in de wintermaanden vaak donker en een licht en open interieur kan zo de duisternis van de een beetje doorbreken. 


Dat probleem hebben we hier in Nederland echter minder en je kunt daarom ook kiezen voor een andere stijl binnen het Scandinavisch interieur. Zo kun je er ook voor kiezen om de nadruk op een stoer of donker interieur te leggen. Zo kun je met donkere kleuren, gecombineerd met lichte muren een fel contrast creëren, dat nog steeds doet denken aan het interieur uit het Noorden, maar wel wat donkerder is. Denk hierbij aan een zwarte bank of een donker gekleurde eetkamer set. 


Foto van Ryan Riggins


Of ga voor een wat stoerdere stijl door niet alleen je muren en je meubels qua kleur tegenover elkaar te zetten, maar ook de meubels zelf. Gebruik hiervoor nog steeds pastel- en lichte kleuren in stofjes en patroontjes, maar varieer dit met donkere, wat hardere materialen, zoals donker hout. 


Ben jij ook helemaal fan van het Scandinavische interieur? Is jouw huis ook helemaal geïnspireerd door deze Noordelijke stijl? Laat het ons weten! Deel je mooiste interieur foto met ons via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #promointerieur en wie weet delen wij hem wel op een van onze kanalen!

Delen: