Alles wat je moet weten over sociale huurwoningen

https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/8b647cc8-e8a8-00cc-ac9b-ea38ce6ca77e/e586a058-1894-48aa-a639-6523ab4342ca/daria-nepriakhina-250655-unsplash.jpg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

Sociale huurwoningen zijn gesubsidieerde woningen waarmee de overheid zijn filantropische kant laat zien. Maar wat is nou precies een sociale huurwoning? Wat is de inkomensgrens? Wie hebben er recht op een sociale huurwoning en zijn er ook uitzonderingen? Wij leggen het stap voor stap voor je uit. 


Wat is een sociale huurwoning?

Sociale huurwoningen zijn er voor mensen die het financieel zwaar hebben en zelf maar moeilijk een huis kunnen bekostigen. Omdat sociale huurwoningen erop gericht zijn om ook deze mensen een leefruimte te kunnen bieden, zijn er voorwaarden gesteld waaraan je moet voldoen voordat je aanspraak kunt maken op een sociale huurwoning. 

Zo is een van de voorwaarde voor sociale huur dat je inkomen niet te hoog is. Daarnaast moet je ingeschreven staan bij zowel de desbetreffende gemeente als een organisatie die woningen verhuurt, zoals de desbetreffende woningcorporatie of woningbouwvereniging. Voldoe je niet aan deze voorwaarden dan moet je huren in de vrije sector of kiezen voor een koopwoning. 


Wat houdt de maximale inkomensgrens voor een sociale huurwoning in? 

Eén van de voorwaarden van sociale huur is dat je inkomen niet te hoog is. Hierom is er een maximale inkomensgrens ingesteld door de overheid. Wanneer jij meer verdient dan de maximale inkomensgrens dan heb jij geen recht op sociale huur en zul je moeten huren in de vrije sector. 


Wat is de inkomensgrens voor een sociale huurwoning?

De inkomensgrenzen voor een sociale huurwoning worden elk jaar opnieuw vastgelegd door de overheid. Per 1 januari 2018 is de inkomensgrens € 36.798. Voor ‘middeninkomens’ is de inkomensgrens € 41.056. Hoogstens tien procent van de sociale huurwoningen mag door woningcorporaties worden toegewezen aan ‘middeninkomens’. Minimaal 80 procent moet worden verdeeld over de lage inkomens.


Om welk inkomen gaat het bij het toewijzen van huurwoningen?

Het maximale inkomen heeft betrekking op het belastbare verzamelinkomen van jouw huishouden. Kinderen worden hierbij niet meegerekend. Het verzamelinkomen is de som van het belastbare inkomen van de hoofdhuurder en eventuele volwassen medebewoners. Dus wanneer jij samenwoont met jouw partner, dan telt zijn/haar inkomen ook mee voor de maximale inkomensgrens. Dit gaat overigens alleen over partners met wie jij samenwoont op het moment van tekenen van het huurcontract. 


Het inkomen van een toekomstige partner wordt niet meegerekend. Ook niet wanneer hij/zij later bij de hoofdhuurder intrekt. Pas wanneer het huurcontract wordt vernieuwd, wordt de nieuwe partner meegerekend bij het inkomen. 


Geldt de inkomensgrens ook voor zittende huurders? 

De inkomensgrens geldt niet voor zittende huurders. Zolang jij een huurcontract hebt, val jij als huurder onder de inkomensgrens van het jaar dat het contract is afgesloten. Wanneer je echter besluit te gaan verhuizen naar een andere huurwoning of wanneer het huurcontract moet worden vernieuwd, dan geldt wel de vernieuwde inkomensgrens. Je inkomen wordt dan opnieuw getoetst. Dit wordt gedaan zodat mensen die door de jaren heen meer geld zijn gaan verdienen uiteindelijk doorstromen naar de vrije sector of koopwoningen, waardoor sociale huurwoningen weer vrijkomen voor andere mensen. 


Welke uitzonderingsposities zijn er voor sociale huur?

Uitzonderingsposities voor sociale huur wordt gegeven aan ‘kwetsbare huishoudens’. Onder kwetsbare huishoudens vallen mensen die om, bijvoorbeeld, medische of veiligheidsredenen, extra dringend een woonruimte nodig hebben. 


De laatste jaren is het aantal sociale huurwoningen in grote steden echter met 17% gedaald. Hierom wordt het dan ook aangeraden om te kiezen voor de vrije sector of een koopwoning, wanneer jouw inkomen dat toelaat, zodat de sociale huurwoningen beschikbaar blijven voor mensen in een lastige situatie. 


Altijd op de hoogte zijn van nieuwe, trending woningen op Promodomo en de leukste blog artikelen? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief, of volg ons via Facebook, Twitter of Instagram!

Delen: