Schenken, lenen of garant staan?

https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/8b647cc8-e8a8-00cc-ac9b-ea38ce6ca77e/a616a474-b102-4737-923e-b873fd2888af/christian-dubovan-686398-unsplash.jpg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

Wanneer je kind zijn/haar eerste huis gaat kopen, is dat niet alleen spannend voor hen, maar ook voor jou! Het is dan ook een grote stap om op jezelf te gaan wonen. Als ouder wil je jouw kind natuurlijk graag helpen hierbij. Gelukkig kan dit op verschillende manieren. 


Geld schenken

Een eerste manier om te helpen bij de aankoop van een eerste koophuis is door geld te schenken. Dit verhoogt het eigen geld dat het kind meeneemt naar de bank en hierdoor zal hij/zij een lagere hypotheek hoeven aan te vragen. In totaal mag een kind eenmalig  €100.800 ontvangen als schenking voor een koophuis, zonder dat iemand hier belasting over hoeft te betalen. Voorwaarde is wel dat dit bedrag in het eerste koophuis wordt gestopt en dat het kind tussen de 18 en 40 jaar oud is. 

Wanneer je als ouders eenmalig €100.800 schenkt, kun je in datzelfde jaar niet ook nog de jaarlijkse €5363 (2018) belastingvrij schenken. Dit is belangrijk om rekening mee te houden. Daarnaast is deze schenking een zogenoemde ‘verhoogde vrijstelling’. Je kunt als ouders namelijk ook €50.000 schenken voor de studie of €25.000 voor eigen keuze. Maar deze twee vrijgestelde schenkingen kun je niet meer schenken (in ieder geval niet belastingvrij), wanneer je de schenking voor het eerste huis hebt gegeven.  Denk dus goed na over welke schenking voor jouw kind het belangrijkste is. 


Geld lenen

In plaats van 1 ton te schenken aan je kind, kun je ook 1 ton lenen aan je kind. Hierbij wordt het geld dus wel terugbetaald en moet er rente worden berekend over de leenperiode. Soms is dit zelfs, financieel gezien, beter. 

Zowel een lening als een schenking zorgen ervoor dat de hypotheek zal dalen. Je brengt dan immers meer eigen geld mee naar het nieuwe huis en hoeft minder te lenen bij de bank. 

Zowel bij een schenking als bij een lening van €100.000 zal de hypotheek afnemen met €100.000, wat een lagere rente en dus lagere maandlasten over de hypotheek betekent. Nu wordt er natuurlijk wel rente betaalt over de lening. In dat opzicht klinkt het voordeliger voor het kind om te schenken. Maar dit is niet altijd waar. 

Wanneer je bijvoorbeeld een rentepercentage afspreekt van 5 procent, dan betaal je hen jaarlijks €5.000 aan rente. Maar, je geen schenking hebt gegeven voor de aankoop van het huis, mag je nog wel de jaarlijkse schenking van €5365 belastingvrij geven. Zo betaalt het kind 5000 euro aan rente en krijg hij of zij die ook weer belastingvrij terug. Dus waar zit dan het voordeel van lenen boven schenken?

Bij schenken breng je eigen geld mee naar je eigen huis. Maar de lening van je ouders voor je eerste huis telt ook mee voor de hypotheekrenteaftrek. Dit betekent dat je die rente van 5000 euro die je betaalt - en weer terug krijgt - ook nog eens van de belasting kan aftrekken net zoals de hypotheekrenteaftrek!

Voor het kind is dit dus gunstiger, maar in plaats daarvan betaal jij als de ouder nog wel belasting over de €100.000. Voor jou behoort het geld namelijk nog steeds tot eigen (uitgeleend) geld en dit valt dus in het belastingsysteem onder box 3. 


Garant staan

Een andere manier om je kind te helpen bij de aankoop van zijn/haar eerste huis is door garant te staan voor hem/haar. Hierbij tekenen jullie samen de hypotheekakte en betaalt het kind de maandlasten. Maar wanneer dit hem/haar niet meer lukt, wordt er een beroep gedaan op de ouders. Deze garantstelling kan je ook weer opheffen wanneer jullie besluiten dat het kind financieel sterk genoeg staat om de maandlasten zelf te betalen voor de rest van de hypotheek periode. 

Natuurlijk wordt voor het tekenen wel eerst gekeken of de ouders wel de financiële middelen hebben om inderdaad de hypotheeklasten op hen te nemen indien nodig. Ook wordt er gekeken naar de financiële toekomst van het kind. Ook bij een hypotheek garantiestelling is het namelijk de bedoeling dat het kind op den duur zelf de financiële lasten kunnen dragen. 

Of een garantstelling mogelijk is en welke voorwaarden voor de ouders en het kind zijn hangen vaak af van de aanbieder. Om erachter te komen of een garantstelling mogelijk is in jouw situatie, raden wij aan om na te vragen bij een hypotheekadviseur.


Op welke manier help jij jouw kind met  zijn of haar eerste huis? Of zet je liever jouw kracht in op de verhuisdag met het zware tilwerk? Laat ons weten wat jij de beste manier vindt!


Altijd op de hoogte zijn van nieuwe, trending woningen op Promodomo en de leukste blog artikelen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief, of volg ons via Facebook, Twitter of Instagram!

Delen: