Wel of geen aannemer voor de verbouwing?

https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/8b647cc8-e8a8-00cc-ac9b-ea38ce6ca77e/73de2025-1c9d-4664-a87e-87bc37c36a1c/annie-gray-382969-unsplash.jpg?w=1920&h=1080&fit=clip&auto=format&fm=jpg

Het is tijd voor iets nieuws en je besluit om je huis te gaan verbouwen. Leuk! Maar waar begin je? En hoe kan je dit het beste aanpakken? Bij een verbouwing zijn er vaak veel vragen die beantwoordt moeten worden en grote verbouwingen duren langer dan een vrije zondagmiddag. Vooral bij een grote verbouwing is het dan handig om een aannemer aan te nemen. Maar wat doet een aannemer precies en hoe vindt je een goede aannemer?


De taken van een aannemer

Een aannemer is eigenlijk een soort opdrachtgever. De aannemer kan een persoon zijn, maar ook een organisatie, bouwbedrijf of zelfs de overheid. Maar in het geval van de verbouwing van een huis gaan we er vanuit dat de aannemer een persoon of bouwbedrijf is. 

Een aannemer is de persoon die de leiding neemt over het bouwproject. Hierdoor is hij/zij dan ook verantwoordelijk voor het coördineren van de bouwactiviteiten en de realisatie van het gewenste resultaat. 

Een aannemer stelt een offerte of contract op voor het aanbestedingstraject, hij/zij werft personeel voor het werk indien nodig, verzorgt de (bouw)vergunningen, coördineert de materiaal inkoop, en let op zaken als veiligheid en gezondheid van het bouwproces. Daarnaast kan een aannemer ook onderaannemers inschakelen. 


Onderaannemers

Niet elke aannemer heeft alle certificaten of vaardigheden om alle activiteiten in een bouwproject te realiseren. Maar ook een tijd tekort kan ervoor zorgen dat een aannemer hulp nodig heeft. In dat geval kan een aannemer een ander bedrijf erbij halen om deze taken uit te voeren. Dit maakt de aannemer de hoofdaannemer en het bedrijf een onderaannemer. De hoofdaannemer blijft de eindverantwoordelijke voor het project en hij/zij stelt het contract op tussen de hoofdaannemer en de onderaannemer voor wat betreft het bouwproject. 


Het verschil tussen een aannemer en een bouwbedrijf

Het verschil tussen een aannemer en een bouwbedrijf is klein, maar toch wel erg belangrijk. Een aannemer is een vakman die als ZZP-er kan worden ingehuurd. Wanneer je kiest voor een aannemer dan zal hij/zij vaak samen werken met een architect. 

Een bouwbedrijf heeft echter verschillende soorten aannemers binnen het bedrijf. Zij hoeven dus niet snel een ander bedrijf in te huren om bepaalde taken uit te voeren, aangezien er mensen binnen het bedrijf zullen zijn die dit kunnen doen. Hiertegenover staat wel dat een bouwbedrijf vaak wat duurder is dan een ZZP-er. Dit komt doordat een bouwbedrijf ook verzekeringen en loon moet betalen voor de werknemers.

Bij een aannemer betaal je dus minder, maar hij/zij zal wel snel mensen van buitenaf erbij moeten betrekken voor taken waar anders geen tijd voor is. Een bouwbedrijf kost misschien wat meer, maar het bedrijf heeft wel vakmensen tot zijn beschikking voor elke situatie waarbij de kwaliteit van alle vakmensen gegarandeerd is door het bouwbedrijf. 


Hoe vind je een betrouwbare aannemer?

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het zoeken van een aannemer. Zo zorg je ervoor dat je niet te veel betaalt en dat je een aannemer vindt die goede kwaliteit levert. Het laatste dat je wilt is dat je na een half jaar opnieuw kunt verbouwen. 

Zorg dat je op tijd begint met het zoeken naar een goede aannemer. Goede aannemer zitten vaak snel vol. Zorg dus dat je weet wanneer je wilt gaan verbouwen en zorg dat je zo snel mogelijk begint met zoeken. Wanneer je op tijd begint kun je ook rustig de tijd nemen om verschillende aannemers te vergelijken en zo de beste aannemer te kiezen. 

Bekijk en zoek kritisch naar referenties van aannemers. Ga op zoek naar ervaringen van vrienden of familie die hun huis hebben laten verbouwen met een aannemer. Mond-tot-mondreclame werkt erg goed en wordt vaak gezien als een betrouwbare manier om een goede aannemer te vinden. Bezoek eventueel ook woningen die een aannemer in het verleden heeft gedaan en bekijk het resultaat. 

Maar het belangrijkste: zorg ervoor dat jij je goed voelt bij de aannemer die je kiest. Zorg dat je goed overweg kunt met hem/haar en dat er goede afspraken worden vastgelegd in de offerte of het contract. 


Altijd op de hoogte zijn van nieuwe, trending woningen op Promodomo en de leukste blog artikelen? Volg ons dan via Facebook, Twitter of Instagram!

Delen: